woensdag 12 februari 2014

Grip op de miljoenen aan Dure Geneesmiddelen (Add-on)

Nut en noodzaak
Dure geneesmiddelen (‘add ons’) worden een steeds groter financieel risico voor ziekenhuizen. Sinds de overheveling in 2012 van dure, extramurale geneesmiddelen naar het budget van ziekenhuizen, maken geneesmiddelen een steeds groter deel uit van de omzet van ziekenhuizen. Waar deze kosten voorheen ca. 3-4% van de omzet bedroegen, loopt dit aandeel inmiddels op tot 10% of meer. Ziekenhuizen voelen de urgentie om de tientallen miljoenen euro’s aan kosten voor geneesmiddelen beter te beheersen. Niet in de laatste plaats om betrouwbare cijfers te hebben voor de onderhandelingen met de verzekeraars.

Het op orde hebben van de registratie van (dure) geneesmiddelen is geen vanzelfsprekendheid. De meeste ziekenhuizen hebben de registratie van de medicijnen wel op orde vanuit het perspectief van zorgverlening en patiëntveiligheid, te weten voorschrijven, verstrekken en toedienen.
Maar het registreren om juist, tijdig en volledig te factureren en daarover management informatie te krijgen, is een ander verhaal. Tot de invoering van de DOT-systematiek in 2012 hoefden ziekenhuizen immers geen geneesmiddelen te factureren, deze waren onderdeel van de kostprijs van de DBC.

Complex probleem
Nu de dure geneesmiddelen wel apart gefactureerd moeten worden als ‘add on’ bij een DBC-zorgproduct, merken ziekenhuizen dat zij onvoldoende grip hebben op dit financieel-administratieve proces. Een proces dat erg complex is door de vele spelers die hierbij betrokken zijn en die niet altijd elkaars ‘taal’ goed verstaan:
·       voorschrijvers die de dure geneesmiddelen zowel klinisch als poliklinisch voorschrijven,
·       de ziekenhuisapotheker die de klinische middelen bereidy en verstrekt,
·       de stadsapotheker (of apotheker van de poliklinische apotheek) die de poliklinische (=overgehevelde) dure geneesmiddelen verstrekt en dit moet declareren bij het ziekenhuis die het vervolgens als add on moet factureren aan de zorgverzekeraar,
·       de financiële administratie die moet zorgen voor de facturering.

Voor ziekenhuizen die geen geïntegreerd ZIS/EPD en apotheeksysteem hebben, wordt de complexiteit nog groter door de vele koppelingen tussen de betrokken systemen, inclusief die systemen van de openbare apotheek. Hier bovenop komen de administratieve lasten die door de overheid (NZa, VWS) en de verzekeraars worden opgelegd om spillage en fraude te voorkomen.
De NZa heeft bovendien het plan om vanaf 1-1-2015 de declaratie van add ons niet meer op basis van de zorgactiviteiten voor dure geneesmiddelen te doen, maar op basis van het ZI-nummer: het artikelnummer van het geneesmiddel uit de G-Standaard (= het landelijke geneesmiddelenbestand).

Registratiesecretariaat als ‘recept’
Een manier om grip te krijgen op de kosten en opbrengsten van geneesmiddelen in het algemeen en de dure geneesmiddelen (add ons) in het bijzonder is het opzetten van een zogenaamd registratiesecretariaat. Het secretariaat zorgt niet alleen voor het registreren van de bereidingen van dure geneesmiddelen. Zij zorgt er ook voor dat de verstrekking van deze medicijnen – ook door de poliklinische apotheek en de stadspotheek- worden doorgegeven aan het ziekenhuis om te worden gefactureerd. Zij zijn de spin in het complexe web van verstrekkingen en declaraties van dure ‘add on’ geneesmiddelen maar ook van de niet ‘add on’ middelen. Grip krijgen op het proces betekent ook dat er controlemaatregelen moeten worden geïmplementeerd om de risico’s op het niet juist, niet volledig en niet tijdig registreren te beheersen.
Bij inview hebben we ervaring met het onder controle brengen van het complexe proces rond (dure) geneesmiddelen en het inzichtelijk maken van de kosten en opbrengsten.

Meer weten

Wilt u meer weten hoe wij dit concept bijvoorbeeld in de Isala Klinieken (Zwolle) hebben uitgerold? Of wilt u eerst in kaart hebben waar de knelpunten en risico’s zijn? Neem vrijblijvend contact op met Yoe Kwa (y.kwa@inview.nl; 06 5390 6230) of David Jongste (d.jongste@inview.nl; 06 1467 3009).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten